Podsumowanie realizacji VI edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Trzymaj Formę!" w powiecie jarosławskim w roku szkolnym 2011/2012.

Liczba szkół, które realizowały program: 25 (w tym 6 szkół podstawowych, 18 gimnazjów oraz 1 szkoła ponadgimnazjalna).
Edukacją w szkole objęto:
- młodzież - 3686 uczniów, w tym 829 dzieci klas V i VI szkół podstawowych
- rodziców uczniów - 2209
- nauczycieli - 189
Liczba wizytowanych jednostek oraz stosunek procentowy - 18 (100%)
Zasięg programu: 10 533.
Program realizowany był przez dyrektorów szkół, pedagogów szkolnych, nauczycieli, higienistki szkolne i zaproszonych gości. Szkolnym koordynatorom i realizatorom programu pracownicy PSSE udzielali wsparcia i pomocy.
W ramach realizacji programu współpracowano:
√ z dyrektorami szkół
√ przedstawicielami prasy lokalnej,
√ Jarosławskim Stowarzyszeniem Oświaty i Promocji Zdrowia
√ ARR w Rzeszowie
√ Urzędem Miasta w Jarosławiu.
Wsparcia podczas organizowanych działań w ramach realizacji programu „Trzymaj Formę! ” udzielali:
√ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Jarosławiu lek. med. Beata Mędrala,
√ Podkarpacka Sieć Szkół Promujących Zdrowie- rejon jarosławski
√ Zarząd Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Wiązownica,
√ Wójt Gminy Wiązownica,
√ Wójt Gminy Pawłosiów,
√ przedstawiciele Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłosiowie,
√ Urząd Miasta w Jarosławiu,
√ Pan Jan Kardaszewski - Piekarnia GS SCh w Muninie,
√ Pan Marek Spustek - Piekarnia Spustek z Księżpola,
√ Pan Dyrektor Mariusz Kawa - OT ARR w Rzeszowie, Damian Przedzienkowski, Ryszard Gończowski z Sekcji Informacji i Promocji ARR Oddziału Terenowego w Rzeszowie
√ Dyrekcja Zakładów Mięsnych Sokołów SA, Oddział w Jarosławiu,
√ Pan Tadeusz Słowik - Restauracja „Klasyczna”,
√ Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku,
√ Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska w Tarnobrzegu,
√ Firma „Trafunek BIS Sp. z o.o. ” z Dębowca k/Jasła,
√ Pani doktor Janina Błażej - pracownik Uniwersytetu Rzeszowskiego,
√ Pan Tomasz Petry -Prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Jarosławiu
√ mgr Teresa Krasnowska- prezes Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia
√ Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.
Do realizacji projektów oprócz szkolnego koordynatora programu i nauczycieli przedmiotowych włączyli się rodzice. Ogólnie w szkołach odbyło się 73 spotkania z rodzicami, w których wzięło udział 2209 osób. Program realizowany był w czasie trwania zajęć lekcyjnych jak również zajęć pozalekcyjnych wykraczających poza podstawę programową. W 12 (48%) szkołach program realizowany był metodą projektu.
Na 25 placówek realizujących program otrzymano 24 (96%) „Informacji z realizacji programu” Dzięki dobremu przygotowaniu merytorycznemu i metodycznemu, dużemu zaangażowaniu pracowników Inspekcji Sanitarnej (pionu OZiPZ), nauczycieli - realizatorów programu, współrealizatorów - program nadal cieszy się dużym zainteresowaniem szkół. W ramach programu odbywały się różnorodne formy zajęć: przyrządzanie potraw (sałatek, surówek, kanapek), układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety, obliczanie BMI, ocena własnej aktywności fizycznej i stylu życia, pomiar tętna lub ciśnienia, zapoznanie z zaburzeniami stanu odżywiania oraz chorobami z tym związanymi (anoreksja, bulimia, otyłość), ćwiczenia gimnastyczne (dodatkowe - poza lekcjami w - f, np. ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, gimnastyka artystyczna), zajęcia taneczne, aerobiku, fitness, rajdy rowerowe lub piesze, udział w kuligach, zajęcia na lodowisku, zawody i turnieje sportowe, ekspozycje, wystawy, wykonywanie prezentacji multimedialnych, odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych, współdziałanie i praca w grupie, konkursy (plastyczne, wiedzy, sprawnościowe itp.), wykłady, pogadanki, spotkania ze specjalistami, debaty prozdrowotne, inscenizacje, gry i zabawy, biegi uliczne, tworzenie form wizualnych i innych, dni zdrowego jedzenia, projekcje filmowe, publikacje w mediach. Należy zauważyć, iż rodzice aktywnie uczestniczyli w realizacji przygotowanych projektów, brali udział w zebraniach ogólnych, pomagali przy organizacji zabaw dla dzieci (część konsumpcyjna), pomagali w przygotowaniu konkursów, towarzyszyli dzieciom w zajęciach rekreacyjnych, rajdach, wycieczkach, byli opiekunami wycieczek, sprawdzali czy uczniowie biorą do szkoły II śniadanie i czy je konsumują. W szkołach nastąpiły pozytywne zmiany w stołówkach szkolnych, sklepikach. Zostały one wzbogacone o takie produkty jak: kanapki, świeże owoce i warzywa, produkty mleczne (serki, jogurty, napoje mleczne), soki (owocowe, warzywne), woda mineralna, orzeszki, nasiona (dyni, słonecznika). W trakcie trwania programu pracownicy PSSE Jarosław przeprowadzili 18 (100%) wizytacji w szkołach, zgodnie z rocznym planem wizytacji oraz udzielili 9 konsultacji dla 12 osób (pedagog szkolny, nauczyciele, pielęgniarka szkolna, koordynator Podkarpackiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, prezes Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia w Jarosławiu), zorganizowali 7 narad dla 39 osób (nauczyciele, prezes i członkowie Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia w Jarosławiu, koordynator Podkarpackiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie). Informację o realizacji programu i jej wynikach opublikowano 13 razy na stronach internetowych - zasięg 1307 osób (PSSE Jarosław, ZSSCHiO Jarosław, UG Wiązownica, UG Pawłosiów, Gospodarki Podkarpackiej, JSOiPZ, ARR, Farmera). W Gazecie Jarosławskiej ukazały się 2 informacje dot. realizacji ciekawych przedsięwzięć w ramach programu „Trzymaj Formę! ” (zasięg 1800 osób).
Najciekawsze (najbardziej oryginalne) działania zrealizowane w ramach programu:
√ W Szkole Podstawowej w Ryszkowej Woli na szkolną imprezę „święto pieczonego ziemniaka”, przebiegającą pod hasłem „warzywa źródłem witamin i minerałów w naszym organiźmie” uczniowie przygotowali bardzo pomysłową wystawę „Cudaczków warzywno- owocowych” oraz rozmaite sałatki warzywne do ogólnej degustacji. Impreza miała miejsce w plenerze, towarzyszyły jej gry i zabawy zręcznościowe oraz pogadanki na temat wpływu właściwej diety i aktywności fizycznej na stan naszego zdrowia.
√ I marsz Nording Walking na szczyt Góry Iwa - podczas którego młodzież z Publicznego Gimnazjum w Pruchniku aktywnie promowała zdrowie i zdobywała lepszą kondycję fizyczną.
√ Akcja „Marchew na 100 sposobów” w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. W akcji uczestniczyli uczniowie, nauczycieli i rodzice. Akcja była prowadzona metodą projektu i składała się z 3 etapów. Pierwszy etap odbył się w dniach 10 - 14 października, uczestnicy poznali cele i zasady akcji. Uczniowie poznali walory odżywcze marchwi, szukali pomysłów na potrawy i przygotowali receptury. Etap drugi to kolejny tydzień od 17 do 21 października kiedy uczniowie podczas zajęć w pracowniach gastronomicznych wykonywali i degustowali marchewkowe potrawy oraz przygotowali dokumentację, między innymi zdjęcia. Zajęcia realizowane były metodą projektu, akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, uczniowie wykazali się pomysłowością. Na stole królowała marchewka w wersji na słodko w postaci tortów, ciast i ciasteczek. Nie zabrakło również smakowitych rozgrzewających w chłodne jesienne wieczory zup z marchewki doprawionych imbirem, goździkami, kardamonem, czosnkiem o nieco egzotycznym smaku. Wśród marchewkowych potraw znalazły się także pyszne i zdrowe kotlety, racuchy i placuszki. Na deser uczniowie polecali kolorowe surówki, sałatki i koktajle. Wszystkie potrawy były smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i marchewkowe. Potrawy serwowane były rodzicom, którzy przyszli na wywiadówki szkolne. Trzeci etap to podsumowanie akcji, informacja dla rodziców, przygotowanie gazetki szkolnej i informacji na stronę internetową szkoły
√ „Zdrowie. Sprawność. Ruch” - udział uczniów w XII Podkarpackim rajdzie im Jana Pawła II w Świebodnej.
√ Organizacja „Święta Szkoły” na sportowo- w Szkole Podstawowej w Tapinie, w którą zaangażowani zostali uczniowie z całej szkoły.
√ Zredagowanie jednego numeru gazetki szkolnej w Gimnazjum w Pełkiniach poświęcone tematyce programu „Trzymaj Formę! ”- reportaże, konkursy, zagadki, rebusy itp.
√ Konkurs szkolny „Owoce na 100 sposobów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu. Wybrani uczniowie rywalizowali na forum społeczności szkolnej.
√ W Zespole Szkół w Łazach zorganizowano konkurs na ułożenie najlepszego menu pt. „Wiem co i jak jeść”
√ Zorganizowanie poczęstunku przez młodzież (sałatki, kanapki) ma uroczystość Dnia Babci i Dziadka w Zespole Szkół w Zapałowie (impreza środowiskowa)
√ „Majówka Rodzinna” w Zespole Szkół w Wiązownicy- występy artystyczne uczniów, sałatki ekologiczne, gry i zabawy ruchowe dla całej rodziny.
Ocena programu przez szkolnych koordynatorów:
√ Realizacja programu wymagała dużego zaangażowania uczniów, rodziców i nauczycieli. Program obejmował różnorodne akcje i przedsięwzięcia, cieszył się dużym zainteresowaniem, przyczynił się do promowania zdrowego stylu życia i będzie realizowany w przyszłym roku.
√ Założenia, cele programu dostosowane są do potrzeb i rozwoju ucznia. Bez problemu realizuje się go na godzinach wychowawczych, lekcjach biologii, matematyki, wychowania fizycznego. Jest zgodny z założeniami innych programów, które realizowane są w szkole.
√ Uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w zadaniach, które wynikają z programu „Trzymaj Formę”. Turnieje, zawody oraz program profilaktyczny jest realizowany z dużym zaangażowaniem gimnazjalistów.
√ Uczniowie aktywnie byli zaangażowani w realizację programu „Trzymaj Formę! ”, chętnie uczestniczyli w zajęciach związanych z tą tematyką, wykazywali zainteresowanie, samodzielnie podejmowali działania, żywo interesowali się profilaktyką chorób układu pokarmowego.
√ Program „Trzymaj Formę! ” obejmuje najważniejsze sfery promocji zdrowia wśród społeczności szkolnej. W przyszłym roku będziemy realizować te zagadnienia poszerzone o nowe pomysły.
√ Realizacja projektu umożliwia uczniom głębsze zapoznanie się z problematyką wpływu odżywiania i aktywności fizycznej na zdrowie.
Trudności w realizacji programu- w 15 placówkach realizujących program nie wystąpiły trudności w jego realizacji. Trudności dotyczyły braku środków na nagrody w konkursach, nadmiaru innych inicjatyw realizowanych w szkole, niewystarczającej ilości materiałów edukacyjnych (plakatów), braku czasu na realizację programu, ograniczonych możliwości lokalowych. Szkolni koordynatorzy programu zgłosili propozycje przezwyciężenia wyżej wymienionych trudności poprzez:
√ Ciekawsze materiały edukacje
√ Więcej plakatów do prezentacji w szkole, ulotki, gadżety dla dzieci np. odblaski.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej aktywnie uczestniczyli w 4 imprezach organizowanych w szkołach w ramach realizacji programu „Trzymaj Formę! ”.
Najciekawsze przedsięwzięcia w zakresie realizacji programu „Trzymaj Formę! ” w powiecie jarosławskim w roku szkolnym 2011/2012:
Festiwal „HOP SKOK OWOCOWY ROK”
Dnia 10 października 2011r. w hali sportowej Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Jarosławiu odbyła się impreza zorganizowana w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę! ”. W imprezie udział wzięli uczniowie z klas pierwszych szkół podstawowych z 20 placówek (500 dzieci) wraz z nauczycielami i opiekunami. Celem festiwalu była promocja zdrowego odżywiania wśród najmłodszych uczniów szkół podstawowych oraz zachęcenie dzieci do zdrowego i aktywnego stylu życia.




Święto Wesołego Ziemniaka w Radawie
Dnia 24 października 2011r. w godz. 11.00- 14.00 odbyła się impreza plenerowa „Święto Wesołego Ziemniaka” pod patronatem Wójta Gminy Wiązownica. Impreza zorganizowana została przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wiązownica, jako wzmocnienie i promocję programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”, który jest realizowany przez szkoły na terenie gminy Wiązownica. W imprezie udział wzięło 170 uczniów wraz z nauczycielami oraz zaproszeni goście: mgr Agnieszka Wielgos i mgr Renata Majkut-Lotycz z PSSE Jarosław.





Powiatowa Sesja Popularnonaukowa pod hasłem „Odżywianie - styl, moda czy recepta na zdrowie”. w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Temat przewodni sesji „EKOSMAK - Twoim zdrowiem” z udziałem młodzieży gimnazjalnej z powiatu jarosławskiego.


W Szkole Podstawowej nr 6 w dniach 26-28 października miał miejsce „Tydzień Czerwonego Jabłuszka” . Uczniowie oraz ich rodzice chętnie zaangażowali się w tę akcję i przygotowali zdrowe smakołyki. Celem tej akcji było promowanie zdrowego odżywiania.

Apel podsumowujący akcję „Jesienny skok po zdrowie” w Zespole Szkół w Pawłosiowie W okresie od 17 do 22 listopada 2011r. w Zespole Szkół w Pawłosiowie podjęto różnorodne działania związane z promocją zdrowia. Dzieci z oddziałów przedszkolnych uczestniczyły w spotkaniu z pszczelarzami. Pod wpływem tego spotkania powstały prace plastyczne pt. „Kolorowe ule i wesołe pszczółki”. Dla starszych uczniów zorganizowano konkursy: na hasło promujące zalety miodu, konkurs na jesiennego pawia wykonanego z owoców i warzyw. Odbyły się również rozgrywki sportowe w piłkę ręczną - dla gimnazjalistów oraz „dwa ognie” - dla uczniów szkoły podstawowej. W tych rozgrywkach zwycięskie klasy zdobyły wyjątkowe nagrody - skrzynki jabłek. W dniu 23 listopada odbył się uroczysty apel podsumowujący te działania. Hasło całej imprezy brzmiało „Jesienny skok po zdrowie”.


Piknik Franciszkański - tradycyjna impreza rodzinna Szkoły Podstawowej Nr 11 w Jarosławiu. To święto dzieci i rodziców. Wspólna zabawa wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców jest przygotowana z równym udziałem wszystkich trzech grup. Przygotowania do pikniku odbyły się z dużym zaangażowaniem rodziców. W tym roku program został poszerzony o zagadnienia bezpieczeństwa, pod hasłem „Baw się i bądź bezpieczny”.


Szkolna akcja „Marchew na 100 sposobów” w ramach programu „Trzymaj formę” w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu





Liczba szkół, które realizowały program: 25 (w tym 6 szkół podstawowych, 18 gimnazjów oraz 1 szkoła ponadgimnazjalna).
Edukacją w szkole objęto:
- młodzież - 3686 uczniów, w tym 829 dzieci klas V i VI szkół podstawowych
- rodziców uczniów - 2209
- nauczycieli - 189
Liczba wizytowanych jednostek oraz stosunek procentowy - 18 (100%)
Zasięg programu: 10 533.
Program realizowany był przez dyrektorów szkół, pedagogów szkolnych, nauczycieli, higienistki szkolne i zaproszonych gości. Szkolnym koordynatorom i realizatorom programu pracownicy PSSE udzielali wsparcia i pomocy.
W ramach realizacji programu współpracowano:
√ z dyrektorami szkół
√ przedstawicielami prasy lokalnej,
√ Jarosławskim Stowarzyszeniem Oświaty i Promocji Zdrowia
√ ARR w Rzeszowie
√ Urzędem Miasta w Jarosławiu.
Wsparcia podczas organizowanych działań w ramach realizacji programu „Trzymaj Formę! ” udzielali:
√ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Jarosławiu lek. med. Beata Mędrala,
√ Podkarpacka Sieć Szkół Promujących Zdrowie- rejon jarosławski
√ Zarząd Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Wiązownica,
√ Wójt Gminy Wiązownica,
√ Wójt Gminy Pawłosiów,
√ przedstawiciele Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłosiowie,
√ Urząd Miasta w Jarosławiu,
√ Pan Jan Kardaszewski - Piekarnia GS SCh w Muninie,
√ Pan Marek Spustek - Piekarnia Spustek z Księżpola,
√ Pan Dyrektor Mariusz Kawa - OT ARR w Rzeszowie, Damian Przedzienkowski, Ryszard Gończowski z Sekcji Informacji i Promocji ARR Oddziału Terenowego w Rzeszowie
√ Dyrekcja Zakładów Mięsnych Sokołów SA, Oddział w Jarosławiu,
√ Pan Tadeusz Słowik - Restauracja „Klasyczna”,
√ Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku,
√ Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska w Tarnobrzegu,
√ Firma „Trafunek BIS Sp. z o.o. ” z Dębowca k/Jasła,
√ Pani doktor Janina Błażej - pracownik Uniwersytetu Rzeszowskiego,
√ Pan Tomasz Petry -Prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Jarosławiu
√ mgr Teresa Krasnowska- prezes Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia
√ Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.
Do realizacji projektów oprócz szkolnego koordynatora programu i nauczycieli przedmiotowych włączyli się rodzice. Ogólnie w szkołach odbyło się 73 spotkania z rodzicami, w których wzięło udział 2209 osób. Program realizowany był w czasie trwania zajęć lekcyjnych jak również zajęć pozalekcyjnych wykraczających poza podstawę programową. W 12 (48%) szkołach program realizowany był metodą projektu.
Lp. | Szkoła, miejscowość | Tytuł projektu edukacyjnego |
1 | Publiczne Gimnazjum nr 1 w Jarosławiu | Droga po zdrowie |
2 | Zespół Szkół w Zapałowie | Zdrowe odżywianie |
3 | Szkoła Podstawowa Nr 11 w Jarosławiu | Gimnastyka artystyczna |
4 | Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Radymnie | Czy wiesz co jesz? |
5 | Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu | „Marchew na 100 sposobów”. „Elektroniczna miniksiążka kucharska z potrawami prozdrowotnymi” |
6 | Szkoła podstawowa w Świebodnej | Zdrowe owoce |
7 | Szkoła Podstawowa Nr 4 w Jarosławiu | Dzień Sportu Szkolnego |
8 | Szkoła Podstawowa w Ryszkowej Woli | Dbam o zdrowie- trzymam formę |
9 | Gimnazjum w Pełkiniach | Zdrowa dieta |
10 | Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Pruchniku | Zagraj o własne zdrowie |
11 | Zespół Szkół w Łazach | Stawiam na zdrowie |
12 | Zespół Szkół w Węgierce | Warzywa i owoce jako cenne źródło witamin |
Na 25 placówek realizujących program otrzymano 24 (96%) „Informacji z realizacji programu” Dzięki dobremu przygotowaniu merytorycznemu i metodycznemu, dużemu zaangażowaniu pracowników Inspekcji Sanitarnej (pionu OZiPZ), nauczycieli - realizatorów programu, współrealizatorów - program nadal cieszy się dużym zainteresowaniem szkół. W ramach programu odbywały się różnorodne formy zajęć: przyrządzanie potraw (sałatek, surówek, kanapek), układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety, obliczanie BMI, ocena własnej aktywności fizycznej i stylu życia, pomiar tętna lub ciśnienia, zapoznanie z zaburzeniami stanu odżywiania oraz chorobami z tym związanymi (anoreksja, bulimia, otyłość), ćwiczenia gimnastyczne (dodatkowe - poza lekcjami w - f, np. ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, gimnastyka artystyczna), zajęcia taneczne, aerobiku, fitness, rajdy rowerowe lub piesze, udział w kuligach, zajęcia na lodowisku, zawody i turnieje sportowe, ekspozycje, wystawy, wykonywanie prezentacji multimedialnych, odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych, współdziałanie i praca w grupie, konkursy (plastyczne, wiedzy, sprawnościowe itp.), wykłady, pogadanki, spotkania ze specjalistami, debaty prozdrowotne, inscenizacje, gry i zabawy, biegi uliczne, tworzenie form wizualnych i innych, dni zdrowego jedzenia, projekcje filmowe, publikacje w mediach. Należy zauważyć, iż rodzice aktywnie uczestniczyli w realizacji przygotowanych projektów, brali udział w zebraniach ogólnych, pomagali przy organizacji zabaw dla dzieci (część konsumpcyjna), pomagali w przygotowaniu konkursów, towarzyszyli dzieciom w zajęciach rekreacyjnych, rajdach, wycieczkach, byli opiekunami wycieczek, sprawdzali czy uczniowie biorą do szkoły II śniadanie i czy je konsumują. W szkołach nastąpiły pozytywne zmiany w stołówkach szkolnych, sklepikach. Zostały one wzbogacone o takie produkty jak: kanapki, świeże owoce i warzywa, produkty mleczne (serki, jogurty, napoje mleczne), soki (owocowe, warzywne), woda mineralna, orzeszki, nasiona (dyni, słonecznika). W trakcie trwania programu pracownicy PSSE Jarosław przeprowadzili 18 (100%) wizytacji w szkołach, zgodnie z rocznym planem wizytacji oraz udzielili 9 konsultacji dla 12 osób (pedagog szkolny, nauczyciele, pielęgniarka szkolna, koordynator Podkarpackiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, prezes Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia w Jarosławiu), zorganizowali 7 narad dla 39 osób (nauczyciele, prezes i członkowie Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia w Jarosławiu, koordynator Podkarpackiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie). Informację o realizacji programu i jej wynikach opublikowano 13 razy na stronach internetowych - zasięg 1307 osób (PSSE Jarosław, ZSSCHiO Jarosław, UG Wiązownica, UG Pawłosiów, Gospodarki Podkarpackiej, JSOiPZ, ARR, Farmera). W Gazecie Jarosławskiej ukazały się 2 informacje dot. realizacji ciekawych przedsięwzięć w ramach programu „Trzymaj Formę! ” (zasięg 1800 osób).
Najciekawsze (najbardziej oryginalne) działania zrealizowane w ramach programu:
√ W Szkole Podstawowej w Ryszkowej Woli na szkolną imprezę „święto pieczonego ziemniaka”, przebiegającą pod hasłem „warzywa źródłem witamin i minerałów w naszym organiźmie” uczniowie przygotowali bardzo pomysłową wystawę „Cudaczków warzywno- owocowych” oraz rozmaite sałatki warzywne do ogólnej degustacji. Impreza miała miejsce w plenerze, towarzyszyły jej gry i zabawy zręcznościowe oraz pogadanki na temat wpływu właściwej diety i aktywności fizycznej na stan naszego zdrowia.
√ I marsz Nording Walking na szczyt Góry Iwa - podczas którego młodzież z Publicznego Gimnazjum w Pruchniku aktywnie promowała zdrowie i zdobywała lepszą kondycję fizyczną.
√ Akcja „Marchew na 100 sposobów” w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. W akcji uczestniczyli uczniowie, nauczycieli i rodzice. Akcja była prowadzona metodą projektu i składała się z 3 etapów. Pierwszy etap odbył się w dniach 10 - 14 października, uczestnicy poznali cele i zasady akcji. Uczniowie poznali walory odżywcze marchwi, szukali pomysłów na potrawy i przygotowali receptury. Etap drugi to kolejny tydzień od 17 do 21 października kiedy uczniowie podczas zajęć w pracowniach gastronomicznych wykonywali i degustowali marchewkowe potrawy oraz przygotowali dokumentację, między innymi zdjęcia. Zajęcia realizowane były metodą projektu, akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, uczniowie wykazali się pomysłowością. Na stole królowała marchewka w wersji na słodko w postaci tortów, ciast i ciasteczek. Nie zabrakło również smakowitych rozgrzewających w chłodne jesienne wieczory zup z marchewki doprawionych imbirem, goździkami, kardamonem, czosnkiem o nieco egzotycznym smaku. Wśród marchewkowych potraw znalazły się także pyszne i zdrowe kotlety, racuchy i placuszki. Na deser uczniowie polecali kolorowe surówki, sałatki i koktajle. Wszystkie potrawy były smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i marchewkowe. Potrawy serwowane były rodzicom, którzy przyszli na wywiadówki szkolne. Trzeci etap to podsumowanie akcji, informacja dla rodziców, przygotowanie gazetki szkolnej i informacji na stronę internetową szkoły
√ „Zdrowie. Sprawność. Ruch” - udział uczniów w XII Podkarpackim rajdzie im Jana Pawła II w Świebodnej.
√ Organizacja „Święta Szkoły” na sportowo- w Szkole Podstawowej w Tapinie, w którą zaangażowani zostali uczniowie z całej szkoły.
√ Zredagowanie jednego numeru gazetki szkolnej w Gimnazjum w Pełkiniach poświęcone tematyce programu „Trzymaj Formę! ”- reportaże, konkursy, zagadki, rebusy itp.
√ Konkurs szkolny „Owoce na 100 sposobów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu. Wybrani uczniowie rywalizowali na forum społeczności szkolnej.
√ W Zespole Szkół w Łazach zorganizowano konkurs na ułożenie najlepszego menu pt. „Wiem co i jak jeść”
√ Zorganizowanie poczęstunku przez młodzież (sałatki, kanapki) ma uroczystość Dnia Babci i Dziadka w Zespole Szkół w Zapałowie (impreza środowiskowa)
√ „Majówka Rodzinna” w Zespole Szkół w Wiązownicy- występy artystyczne uczniów, sałatki ekologiczne, gry i zabawy ruchowe dla całej rodziny.
Ocena programu przez szkolnych koordynatorów:
√ Realizacja programu wymagała dużego zaangażowania uczniów, rodziców i nauczycieli. Program obejmował różnorodne akcje i przedsięwzięcia, cieszył się dużym zainteresowaniem, przyczynił się do promowania zdrowego stylu życia i będzie realizowany w przyszłym roku.
√ Założenia, cele programu dostosowane są do potrzeb i rozwoju ucznia. Bez problemu realizuje się go na godzinach wychowawczych, lekcjach biologii, matematyki, wychowania fizycznego. Jest zgodny z założeniami innych programów, które realizowane są w szkole.
√ Uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w zadaniach, które wynikają z programu „Trzymaj Formę”. Turnieje, zawody oraz program profilaktyczny jest realizowany z dużym zaangażowaniem gimnazjalistów.
√ Uczniowie aktywnie byli zaangażowani w realizację programu „Trzymaj Formę! ”, chętnie uczestniczyli w zajęciach związanych z tą tematyką, wykazywali zainteresowanie, samodzielnie podejmowali działania, żywo interesowali się profilaktyką chorób układu pokarmowego.
√ Program „Trzymaj Formę! ” obejmuje najważniejsze sfery promocji zdrowia wśród społeczności szkolnej. W przyszłym roku będziemy realizować te zagadnienia poszerzone o nowe pomysły.
√ Realizacja projektu umożliwia uczniom głębsze zapoznanie się z problematyką wpływu odżywiania i aktywności fizycznej na zdrowie.
Trudności w realizacji programu- w 15 placówkach realizujących program nie wystąpiły trudności w jego realizacji. Trudności dotyczyły braku środków na nagrody w konkursach, nadmiaru innych inicjatyw realizowanych w szkole, niewystarczającej ilości materiałów edukacyjnych (plakatów), braku czasu na realizację programu, ograniczonych możliwości lokalowych. Szkolni koordynatorzy programu zgłosili propozycje przezwyciężenia wyżej wymienionych trudności poprzez:
√ Ciekawsze materiały edukacje
√ Więcej plakatów do prezentacji w szkole, ulotki, gadżety dla dzieci np. odblaski.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej aktywnie uczestniczyli w 4 imprezach organizowanych w szkołach w ramach realizacji programu „Trzymaj Formę! ”.
Najciekawsze przedsięwzięcia w zakresie realizacji programu „Trzymaj Formę! ” w powiecie jarosławskim w roku szkolnym 2011/2012:
Festiwal „HOP SKOK OWOCOWY ROK”
Dnia 10 października 2011r. w hali sportowej Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Jarosławiu odbyła się impreza zorganizowana w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę! ”. W imprezie udział wzięli uczniowie z klas pierwszych szkół podstawowych z 20 placówek (500 dzieci) wraz z nauczycielami i opiekunami. Celem festiwalu była promocja zdrowego odżywiania wśród najmłodszych uczniów szkół podstawowych oraz zachęcenie dzieci do zdrowego i aktywnego stylu życia.




Święto Wesołego Ziemniaka w Radawie
Dnia 24 października 2011r. w godz. 11.00- 14.00 odbyła się impreza plenerowa „Święto Wesołego Ziemniaka” pod patronatem Wójta Gminy Wiązownica. Impreza zorganizowana została przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wiązownica, jako wzmocnienie i promocję programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”, który jest realizowany przez szkoły na terenie gminy Wiązownica. W imprezie udział wzięło 170 uczniów wraz z nauczycielami oraz zaproszeni goście: mgr Agnieszka Wielgos i mgr Renata Majkut-Lotycz z PSSE Jarosław.





Powiatowa Sesja Popularnonaukowa pod hasłem „Odżywianie - styl, moda czy recepta na zdrowie”. w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Temat przewodni sesji „EKOSMAK - Twoim zdrowiem” z udziałem młodzieży gimnazjalnej z powiatu jarosławskiego.


W Szkole Podstawowej nr 6 w dniach 26-28 października miał miejsce „Tydzień Czerwonego Jabłuszka” . Uczniowie oraz ich rodzice chętnie zaangażowali się w tę akcję i przygotowali zdrowe smakołyki. Celem tej akcji było promowanie zdrowego odżywiania.

Apel podsumowujący akcję „Jesienny skok po zdrowie” w Zespole Szkół w Pawłosiowie W okresie od 17 do 22 listopada 2011r. w Zespole Szkół w Pawłosiowie podjęto różnorodne działania związane z promocją zdrowia. Dzieci z oddziałów przedszkolnych uczestniczyły w spotkaniu z pszczelarzami. Pod wpływem tego spotkania powstały prace plastyczne pt. „Kolorowe ule i wesołe pszczółki”. Dla starszych uczniów zorganizowano konkursy: na hasło promujące zalety miodu, konkurs na jesiennego pawia wykonanego z owoców i warzyw. Odbyły się również rozgrywki sportowe w piłkę ręczną - dla gimnazjalistów oraz „dwa ognie” - dla uczniów szkoły podstawowej. W tych rozgrywkach zwycięskie klasy zdobyły wyjątkowe nagrody - skrzynki jabłek. W dniu 23 listopada odbył się uroczysty apel podsumowujący te działania. Hasło całej imprezy brzmiało „Jesienny skok po zdrowie”.


Piknik Franciszkański - tradycyjna impreza rodzinna Szkoły Podstawowej Nr 11 w Jarosławiu. To święto dzieci i rodziców. Wspólna zabawa wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców jest przygotowana z równym udziałem wszystkich trzech grup. Przygotowania do pikniku odbyły się z dużym zaangażowaniem rodziców. W tym roku program został poszerzony o zagadnienia bezpieczeństwa, pod hasłem „Baw się i bądź bezpieczny”.


Szkolna akcja „Marchew na 100 sposobów” w ramach programu „Trzymaj formę” w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu



